
Voor de fijnproevers: raathoning. Raathoning is een stuk honingraat, gevuld met honing en verzegeld met bijenwas. Wij snijden het in stroken die net in een hoge pot passen en vullen het aan met zomerhoning.
Raathoning is de meest pure honing die een imker kan aanbieden. In een gewoon honingraam bouwen de bijen eerst een vel kunstraat uit. Dat kunstraat is op zich 100 % bijenwas, met een ‘voorgedrukt’ patroon van de bekende zeshoeken. Het vel wordt op zijn plaats gehouden met strakgespannen rvs-draadjes. De bijen bouwen aan beide kanten van dat kunstraat de cellen uit tot zeskantige buisjes.
Voor de raathoning bieden we een speciaal honingraam aan, zonder staaldraad en zonder kunstraat. Op de vier binnenkanten van het honingramen hebben we driehoekige latjes geschroefd. De bijen bouwen daar zelf de honingraat tegenaan, net zo strak als op kunstraat.
Hoe eet je zo’n stuk raathoning? Op sabbelen, zoals je uit een waterijsje de siroop zuigt en het ijs overhoudt. De stukjes bijenwas die eventueel meekomen verlaten vanzelf je lichaam weer. Soms wordt raathoning ook aangeboden bij het ontbijt in een hotel, of op een kaasplankje.