
Niet alle volken zijn even gezond. Sommige hebben veel meer last van varroamijten dan andere. En mijten kunnen leiden tot virussen en virussen kunnen leiden tot de ondergang van het volk. In december mag er per kast niet meer dan 1 mijt per dag op de bodemplaat te vinden zijn.
Juist rond de kerst kunnen we de bijen helemaal mijtvrij krijgen. Er is eind december geen broed in het volk en de mijten die er nog zijn, houden zich vast aan de bijen, de zogeheten foretische fase. Door op dat moment oxaalzuur te verdampen in de kast, zullen vrijwel alle mijten gedood worden. De bijen hebben geen last van de behandeling. Als het moet, zou het nog een tweede keer kunnen.
Wij hebben de Varrofix aangeschaft. Een platte aluminium lepel die door een aangesloten 12 volts accu naar 185 graden wordt verwarmd. Op de lepel komt een gram oxaalzuurpoeder. Lepel gaat de invliegopening in, doekje er omheen tegen het lekken, timer indrukken die ervoor zorgt dat de lepel vijf minuten verhit wordt, en tien minuten later is het klaar.
Oxaalzuur is een organisch zuur en laat geen resten achter in de was of de honing. Maar de volken die een hoge mijtenbesmetting hebben, sluiten we uit van vermeerdering volgend jaar. Want dat is het aardige met bijen: de weerstand tegen varroamijten is grotendeels genetisch bepaald. De moer bepaalt de gezondheid van het volk.
Van de 27 volken die we nu hebben, hebben we er 6 behandeld. De overige 21 hebben geen mijtenval. Opvallend punt: die 6 besmette volken zijn allemaal gehuisvest in houten kasten. In de piepschuim kasten zien we geen mijten. Maar we hebben ook houten kasten zonder mijten. We puzzelen nog even verder.